A teljes program megtekinthető, letölthető innen!
Nyíltvízi úszás

Út az ismeretlenbe, avagy nyíltvízi úszás. A maratoni úszás komoly kihívások elé állítja a versenyzőket, a versenytávokon kívül mindig minden változik. Tavakban, folyókon, tengerben kell úszniuk a sportolóknak, az átlátszatlan víz, a hullámzás, az áramlás, a vakító napsütés, vagy épp a kihűlés mind-mind nehezíti az úszók dolgát, és akkor a víz alatti „verekedést” még nem is említettük.

A sportág programjához tartozik az 5 km-es csapatverseny, valamint az 5, 10, 25 km-es női és férfi verseny.

Bővebben: http://fina-budapest2017.com/hu/sportagak/nyiltvizi-uszas

tovább »
Műugrás

A versenyzők 1 és 3 méter magasságban elhelyezett ugródeszkáról, illetve 10 méter magas toronyból ugranak a vízbe. Az ugrás során akrobatikus mozdulatotokat hajtanak végre (szaltók, csavarok). A versenyzőknek egy sorozatot kell bemutatniuk. 1m-es műugrás során az Európa- és világbajnokságokon egyaránt, 12 versenyző jut az selejtezőből a döntőbe. A döntőben a versenyzők a selejtezőben elért helyezéseik fordított sorrendjében indulnak, ahol a nők 5, a férfiak 6 szabadon választott ugrást mutatnak be.

A 3m-es műugrás és 10m-es toronyugrás versenyszámai alatt, a selejtezőből 18 versenyző kerül a középdöntőbe, majd ezt követően 12 ugró jut a döntőbe. A versenyzők az egyes szakaszokban elért pontszámaikat nem viszik tovább, „tiszta lappal” indulnak, mindig az előző szakaszban elért helyezésük fordított sorrendjében. A versenyek során az 1 méteres versenyszámhoz hasonlóan a nők 5, a férfiak 6 szabadon választott ugrást mutatnak be.

A 3m-es és 10m-es vegyes szinkronugrás a kazanyi világbajnokságon debütált. Ebben a versenyszámban a versenyzők (egy nő, egy férfi) mindkét magasságban 5 (2 kötelező és 3 szabadon választott) ugrást mutatnak be.

A csapatverseny Európában bemutató jelleggel először a 2010. évi budapesti Európa- bajnokságon került megrendezésre. Hivatalosan azonban már a 2012-es Európa-bajnokságon debütált. Ebben a számban a versenyzők egyénileg 3-3 ugrást mutatnak be, és legalább 1-1 ugrást mindkét ugrónak, mindkét magasságon végre kell hajtania.

Bővebben: http://fina-budapest2017.com/hu/sportagak/muugras

tovább »
Óriás toronyugrás

Az óriás toronyugrás során a sportolók elképesztő magasságból ugranak a vízbe. A versenyzők egy külön, erre a célra épített toronyból hajtják végre gyakorlataikat. A férfiak 27 méter magasból, a nők pedig 20 méterről ugranak. A férfiaknál ez 3 másodperces szabadesést jelent, és sziklaugráshoz hasonlóan a versenyzőknek itt is lábbal kell a vízbe érniük a nagyon komoly sérülésveszély miatt, a zuhanás során ugyanis közel 90 km/h-s sebességgel érik el a vízfelszínt.

Éppen ezért a vízben legalább két mentőbúvár várja őket, arra az esetre, ha elrontanák a vízbeérkezést. A sziklaugrás világrekordját a brazil születésű svájci Laso Schaller tartja 58,8 méterrel, de a vb-címvédő brit Gary Hunt is megmutatta egyik ugrását „belülről” a kazanyi világbajnokságon.

Bővebben: http://fina-budapest2017.com/hu/sportagak/orias-toronyugras

tovább »
Szinkronúszás

A szinkronúszás az úszósport azon művészi ága, ahol a sportolók a gyakorlataikat zene kíséretében mutatják be. Az úszás, a balett és a gimnasztika együttesének tekinthető sportág versenyzőinek egyszerre kell hajlékonynak és erősnek lenniük, kűrgyakorlataik során nem csak egymással, de a zenével is összhangban kell lenniük.

Az egyéni, páros, mix páros, csapat és szabadkombinációs versenyszámok időtartama 2 és fél perctől 5 percig terjed. A szabadkombináció kivételével valamennyi versenyszámban technikai- és szabadprogram is van. A technikai kűrök rövidebbek, (sokan rövidprogramnak hívják), amely során meghatározott sorrendben kell kötelező elemeket bemutatni, valamint az összekötő elemeknél is megkötés, hogy mindenkinek ugyan azt kell csinálnia egy időben. A szabad-, vagy más néven hosszúprogram ezzel szemben nem tartalmaz megkötéseket. A szabadkombinációs kűrgyakorlat a leginkább show-jellegű, itt tíz lány ugrik egyszerre a vízbe, azonban szabadon kombinálhatóak az egyéni- és csapatrészek.

A bírók 0.0 és 10.0 között tizedesekig pontoznak, értékelésre kerül a technikai nehézség, a szinkronitás, a koreográfia, a zenéhez való illeszkedés, az előadás módja, valamint az elemek kivitelezésének módja is.

Bővebben: http://fina-budapest2017.com/hu/sportagak/szinkronuszas

tovább »
Úszás

Az úszás egyéni sport, a négy úszásnem a gyors, a hát, a pillangó és a mellúszás. A versenyprogram része a vegyes úszás is, emellett az úszók váltókban is versenyeznek. A medencés versenyek 50 méterestől 1500 méteres távig tartó skálán mozognak. A reggeli program előfutamokból, az esti pedig középfutamokból és döntőkből áll, így az előfutamok eredménye alapján a legjobb időeredményt elért versenyzők léphetnek tovább a középfutamokba, illetve a döntőkbe. Hosszabb távok (400 méter és annál hosszabb) és váltók esetén a 8 legjobb időt teljesítő versenyző/váltó kerül a döntőbe, amit a 800 és 1500 méteres gyorsúszás kivételével még aznap megtartanak. A középfutamokba a legjobb 16 kerül be; onnan pedig a 8 leggyorsabb mehet tovább a másnapi döntőbe.

Bővebben: http://fina-budapest2017.com/hu/sportagak/uszas

tovább »
Vízilabda

Hatalmas lövések, test-test elleni küzdelem, ziccerek és gólok, mindez egy idegen közegben, a vízben. Egy jó vízilabda-játékos erős, mint egy hokijátékos, pontosan dob, mint egy kosaras vagy röplabdás, kiváló az állóképessége, akár egy hosszútávfutónak, és remek a taktikai érzéke, akár egy sakkozónak. Ez a vízilabda, amiben mi, magyarok vagyunk a császárok.

A vízilabda egy olyan csapatsport, ahol a vízben egyszerre 7 játékos (hat mezőnyjátékos és egy kapus) tartózkodik egy csapatból egy időben, a keret 13 főből áll cserékkel együtt. A játék 4 negyedből áll, melynek során a két ellenfél csapat célja a góllövés.

Bővebben: http://fina-budapest2017.com/hu/sportagak/vizilabda

tovább »